Wat is SEPA, waar staat SEPA voor en waarom wordt SEPA ingevoerd?

Wat is SEPA

Een vraag die vaak gesteld wordt is: Wat is SEPA nou eigenlijk? U hoort er behoorlijk veel over, maar het blijft een beetje vaag wat het nou precies inhoudt. Toch is het vrij simpel. SEPA staat voor Single European Payment Area, en dat is precies wat het is: één Europese betalingsmarkt. Dit borduurt in feite verder op het idee van de euro. SEPA wil namelijk één Europese betaalprocedure.

Waarom wordt SEPA ingevoerd

Op dit moment heeft elk euroland een eigen incassosysteem, ondanks het feit dat ze allemaal met dezelfde munt betalen. Als u zich dus afvraagt waarom SEPA zo nodig moet worden ingevoerd, vergelijk het dan eens met het spreken van een onbekende taal. Stelt u zich eens voor: u heeft een Spaanse klant die geen Nederlands spreekt, en u spreekt geen Spaans. Beiden kennen jullie een aantal woorden uit elkaars taal, maar jullie hebben geen van beiden genoeg kennis van de andere taal om u verstaanbaar te kunnen maken. Wat doet u in zo’n geval meestal? Precies, u communiceert in het Engels, wat u beide wél voldoende beheersen om communicatie mogelijk te maken. In het geval van incasso’s gaat het net zo: een bank in Spanje weet wel ongeveer waar u het over hebt, maar niet precies. Dat komt dus (min of meer) overeen met het telkens naar een woordenboek grijpen als u met een Spaanse klant moet communiceren. SEPA neemt de rol van het Engels over: één systeem om girale incasso’s te regelen in heel Europa. We betalen toch ook met dezelfde munteenheid?

SEPA en Nederland

Maar wat betekent SEPA nou eigenlijk direct voor Nederland? Het invoeren van een inter-Europees betalingssysteem kan een groot voordeel voor Nederland zijn. Nederland had sowieso al een efficiënt betalingssysteem vergeleken met andere Europese landen, maar toch heeft ook Nederland baat bij deze ontwikkeling. Dat is niet alleen, zoals u zou denken, door het vergemakkelijken van internationaal betalingsverkeer, hoewel dat natuurlijk op zich een behoorlijk voordeel oplevert voor Nederland als handelsland. Een groot systeem als SEPA zorgt voor het verhogen van de veiligheid en de kwaliteit van het betalingsverkeer. Er wordt dan immers door alle Europese landen nagedacht over de mogelijkheden van het nieuwe betalingssysteem. Een ander voorbeeld is de invloed van SEPA op het alledaagse betalen. Pinautomaten en pinnen in winkels wordt met het centrale Europese betalingssysteem ook centraal geregeld en betaald. Dat wil zeggen dat er op termijn waarschijnlijk meer geld geïnvesteerd wordt in digitaal betalen. Dit kan dus een oplossing bieden voor het – in Nederland populaire – betalen met contant geld. Een veelgehoorde klacht van winkeliers is namelijk dat contant geld niet veilig (meer) is. Meer investeringen in een beter digitaal betalingssysteem kan voor hen een uitkomst bieden. Een ander voordeel aan deze gedeelde investeringen over heel Europa is dat de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer voor iedereen afneemt, en het afnemen van maatschappelijke kosten voelt iedereen in de portemonnee. In Nederland wordt de overgang van Nederlandse Incasso naar SEPA geregeld door het Nationaal Forum voor SEPA-migratie (NFS). Dit platform heeft vertegenwoordigers uit verschillende belangengroepen, zodat iedereen die hier belang bij heeft, iets te zeggen heeft. Een goede overstap op SEPA heeft namelijk alles te maken met communicatie.

SEPA: veranderingen voor ondernemers

Voor ondernemers gaat er wel wat veranderen, maar de nadelen daarvan wegen niet op tegen de voordelen van het SEPA-systeem. Wat SEPA betekent voor ondernemers is omschakelen, en dat proces kan gemakkelijker gemaakt worden. Onze online software zorgt voor het gladstrijken van alle irritaties, en maakt het incasseren makkelijker dan ooit. De software helpt bij het systematisch afwerken van betalingsaanvragen, wat er voor zorgt dat u zelf nauwelijks meer hoeft na te denken. Wanneer er specifieke aandacht nodig is, vraagt het systeem daar zelf om, door een mail te sturen. Meer weten over de gevolgen voor ondernemers.

Uitleg Automatisch SEPA incasseren

Bent u klaar voor SEPA?

Boekhouding compleet met  Automatisch SEPA incasseren:

Aanvang:

 • Hulp bij het aanvragen van een incasso contract
 • Kant en klaar persoonlijk incasso mandaat*
 • Checklist contract en informatieplicht*
 • Import module huidige klanten bestand*
 • Klantenservice* en (video) handleiding
* geld niet voor het gratis account

SEPA incasso:

 • Bericht wanneer uw incasso batch klaar staat
  • 1 buttonklik ter goedkeuring
 • Bericht bij te laag saldo of storno klant
  • iDEAL herinnering versturen met 1 buttonklik
 • Bericht incasso geslaagd
  • geld staat binnen 14 dagen op uw rekening

Bekijk de demo:

Voordelen AutomatischSEPAincasseren.nl

 1. Geen financiële of technische kennis nodig
 2. Bericht als uw incasso batch klaar staat
 3. Mislukte incasso's met iDEAL link opvolgen
 4. Automatische omzetting naar IBAN en BIC
 5. Makkelijker en goedkoper als bij uw bank
 6. Zowel van consumenten als bedrijven incasseren

Start vanaf Gratis!

Kies voor gemak en bespaar:
Vergelijk de voordelen

AutomatischSEPAincasserenPro

Bekijk ons prijsplan - Start vanaf Gratis!